”Elämän mahtuu huonojakin hetkiä ja päiviä, mutta myös niistä voi selvitä huumorin avulla”, Henriikka Tiihonen tietää. (Kuva: Katja Hedberg)

Puijolan Tyttöjen Talo 10 vuotta: Ohjaaja Henriikka Tiihonen ei koskaan halveksi huonojakaan vitsejä. Sillä huumorintaju on hänen supervoimansa.

Setlementti Puijolan Tyttöjen Talo Kuopiossa täyttää huhtikuussa 2021 kymmenen vuotta. Juhlistamme Talon upeaa kymmenvuotista toimintaa muun muassa juttusarjalla, jossa Talon kaikki työntekijät pohtivat vuorollaan sankaruutta ja supervoimia – ja niiden tarpeellisuutta. Tietysti he paljastavat myös oman supervoimansa.

Juttusarjaamme jatkaa nyt ohjaaja Henriikka Tiihonen.

Henriikka, mikä on sinun supervoimasi?
Huumorintaju.

Miksi supervoimaasi tarvitaan?
Maailmaan tarvitaan iloa ja naurua sekä toisinaan myös (huonoja) vitsejä. Huumorintajuni on auttanut minua selviytymään myös huonoimmista päivistä ja hetkistä.

”Tosielämän supersankarit tuottavat valtavan määrän myönteistä energiaa ja voimaa.”

Kuka on sinun supersankarisi?
Minulla ei ole ketään tiettyä supersankaria. Tapaan arjessani paljon upeita tosielämän supersankareita, jotka omalla toiminnallaan ja olemisellaan inspiroivat sekä tuottavat valtavan määrän myönteistä energiaa ja voimaa. Heiltä saan myös näkökulmaa omaan arkeeni.

Minkälaista sankaruutta näet Tyttöjen Talolla?
Talolla käy ihania ja rohkeita tyyppejä, jotka tsemppaavat toisiaan ja pitävät huolen toisistaan sekä siitä, että kaikilla olisi hyvä olla. Olen vuosien varrella päässyt näkemään ja kokemaan myös upeita selviytymis- ja kasvutarinoita. On ollut mahtavaa päästä todistamaan hetkiä, joissa kävijät oikein puhkeavat kukkaan ja toteuttavat rohkeasti itseään ja unelmiaan ja elävät siinä hetkessä.

Minkälaisia supervoimia toivoisit Teräsmiehelle, Hämähäkkimiehelle, Batmanille ja James Bondille?
Hmm, vaikea kysymys. Käsittääkseni heidän kaikkien ydintoiminnan tarkoitus on pitää ”heikompien puolta”, mutta toisinaan ehkä hieman kyseenalaisin keinoin, kuten räjäyttelemällä paikkoja. Toivon heille hieman lempeämpiä supervoimia ja toimintatapoja. Ymmärtääkseni nämä hahmot toimivat usein yksin. Toivon myös, että he tekisivät joskus yhteistyötä muiden kanssa yhteisen hyvän puolesta.

”Valitettavan usein esimerkiksi elokuvissa tytöt jäävät pelastettavan rooliin.”

Onko poikien sankaruus erilaista kuin tyttöjen sankaruus?
Poikien ja miesten sankaruus nähdään edelleen hyvin voimakkaasti fyysisten ominaisuuksien, kuten lihasvoiman kautta. Tyttöjen sankaruus nähdään taas ennemmin ’’älyllisenä’’ ongelmanratkaisukykynä. Valitettavan usein esimerkiksi elokuvissa tytöt jäävät heiveröisen ja pelastettavan rooliin.

Puijolan Tyttöjen Talo on toiminut kymmenen vuotta. Mikä on Talon tärkein tavoite seuraavan vuosikymmenen aikana?
Huh! Vaikeaa valita vain yksi tavoite. Tavoitteita ovat yhteisöllisyyden ja tasa-arvon edistäminen sekä sukupuolisensitiivisen työotteen merkityksellisyyden esille tuominen.

Mistä ammennat voimaa?
Luonnosta, musiikista sekä läheisistä ihmisistä.

Kenelle lähetät oman Voimaterveisesi?
Lähetän lempeät Voimaterveiseni Talon kävijöillemme sekä kaikille heille, jotka vielä pohtivat omaa suuntaansa ja paikkaansa tässä universumissa.

Aiemmat Tyttöjen Talon 10-vuotisjuhlajutut julkaistiin verkkosivullamme 22.1, 29.1, ja 5.2. ja 12.2. Ensi perjantaina 26.2. oman supervoimansa paljastaa hankekoordinaattori Sanni Mäkinen.