Tavallinen arki-ilta Kompassilla: tällä kertaa vieraita on tullut Tshekistä. Ja kuten Kompassin periaatteisiin kuuluu, iltaa vietetään yhdessä maahan muuttaneiden, kuopiolaisten ja vieraiden kanssa.

Kompassi ja vastaanottokeskus ovat molemmat tärkeä osa Setlementti Puijolan toimintaa. Molemmilla on oma tehtävänsä pakolaistoiminnassa. ”Meillä jokainen maahan muuttanut pääsee osallistumaan ja toimimaan aktiivisesti”, vinkkaa Kompassin johtaja Katja Koponen.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Ukrainasta sotaa paenneet ja turvaa hakevat henkilöt ovat nopeasti nousseet ihmisten ajatuksiin ja uutisotsikoihin.

Setlementti Puijola palvelee Kuopioon avaamassaan vastaanottokeskuksessa pakolaisia vastaanottolain määrittelemällä tavalla.

Monipuolisten toimintojensa myötä Puijola pystyy tarjoamaan pakolaisille kuitenkin paljon muutakin kuin lakisääteisiä peruspalveluja.

Kansainvälistä toimintaa Kuopiossa yli 20 vuotta tehneen Kompassin ovet ovat avoinna kaikille maahan muuttaneille. Kompassin johtajan Katja Koposen mukaan Kompassissa jokaisella on aina mahdollisuus päästä kokemaan osallisuutta.

Kompassin ovet ovat avoinna kaikille maahan muuttaneille.

”Olemme kulkeneet maahan muuttaneiden rinnalla yli kaksi vuosikymmentä. Meillä on toimintaa ja palveluja, joihin kaikki maahanmuuttajat voivat tulla mukaan, myös aktiivisina suunnittelijoina ja toiminnan toteuttajina”, Koponen tiivistää Kompassin toiminnan ydinajatuksen.

Kompassissa voi opiskella esimerkiksi suomea jokaisena arkipäivänä. Kieliryhmiä on monen tasoisia.

”Meiltä saa myös neuvontaa, jos kaipaa tietoa yhteiskunnan ja viranomaisten toiminnasta tai jos kaipaa tukea eri elämäntilanteissa.”

Kompassi hyödyntää maahanmuuttajien kotouttamistyössään laajoja verkostoja, joihin kuuluvat muun muassa Kuopion kaupungin kaikki toimialat, työllistymispalvelut sekä kulttuurin, yritysten ja urheilumaailman toimijat.

 

Kuinka pääsen Kompassin toimintaan mukaan?

Viisi naista seisoo vierekkäin.

Kompassin vapaaehtoistyöstä vastaava Varsha Shurpali (toinen vas.) ehti yhteiskuvaan tshekkiläisten Michaela Rubašován (vas.), Vlasta Faiferlikován, Mirka Kudrnován ja Petra Bláhovan kanssa.

Kompassin maine kansainvälisenä kohtaamispaikkana on vahva.

”Kävijämme kutsuvat Kompassia toiseksi kodikseen”, Katja Koponen mainitsee.

Hän antaa vinkit siihen, kuinka Kompassin vapaaehtoistoimintaan voi tulla mukaan.

  1. Tule tutustumaan meihin. Parhaiten tavoitat meidät osoitteestamme Kauppakatu 40-42 kello 9-15.
  2. Pohdi, millaisia taitoja sinulla on tai mitä haluaisit tehdä yhdessä muiden kanssa. Ilahdumme, jos tulet idean kanssa. Jalostetaan ideasi yhdessä toiminnaksi.
  3. Arvioi, minkä verran pystyt sitoutumaan vapaaehtoistyöhön ja antamaan siihen aikaasi. Jokaisen panos on merkityksellinen.

Koposen mukaan vapaaehtoiset muodostavat Kompassin toiminnan kulmakiven.

”Yhdessä heidän kanssaan luomme kohtaamisia, osallisuutta ja hyvinvointia Kuopioon”, hän painottaa.