Ukrainalaisryhmä opiskelee ahkerasti opettaja Liubov Mantsisen johdolla.

Samanaikaisesti, kun helleaalto hellii Kuopiota, Setlementti Puijolan Kompassin luokkahuoneessa istuu ryhmä ukrainalaisia. He lausuvat aakkosia yhteen ääneen ja ottavat näin ensituntumaa suomen kieleen. Kompassin kielikurssi syntyi käytännön tarpeesta: moni ukrainalainen suunnittelee jäävänsä Suomeen.

Teksti ja kuvat: Anna Miinin-Soiru

Puijola Kompassissa Kuopiossa opetetaan heinäkuun ajan suomea ukrainalaisten omassa kieliryhmässä.

Kompassi tarjoaa suomen opetusta myös englannin kielellä, mutta iso osa ukrainalaisista ei osaa suomea tai englantia niin hyvin, että voisi osallistua opetukseen.

Ukrainalaisilla on korkea motiivi oppia suomea mahdollisimman hyvin. Monella on jo ennestään sukua Suomessa, ja iso joukko suunnittelee jäävänsä pysyvästi Suomeen.

Ukrainalaisilla on korkea motiivi oppia suomea mahdollisimman hyvin.

“Monella ukrainalaisella on hyvä koulutus, mutta Suomessa työllistyminen vaatii suomen kielen taidon. Lisäksi kurssilta jäävät kaikki väliportaat pois, kun opetus tapahtuu omalla äidinkielellä”, kertoo Liubov Mantsinen, Harjoitellaan suomea -kurssin ukrainalaistaustainen opettaja.

Liubov on tehnyt itse oppimateriaalit. Kurssin tarkoitus ole opettaa kieliopillisesti täydellistä suomea. Opetuksen tavoite on auttaa asioimaan sekä viranomaisten kanssa sekä oppia kieltä niin hyvin, että voi jatkossa työllistyä. Virheitä on lupa tehdä, ja itselleen saa nauraakin.

Kurssi toimii myös vertaistukena erittäin vaikeasta tilanteesta saapuneille ukrainalaisille. Mantsisen mukaan opetus alkaa aivan alkeista. Koska osallistujien lähtötaso vaihtelee, hän on laatinut monen tasoisia tehtäviä. Osa kurssilaisista ei osaa suomea ollenkaan, osa jonkin verran ja osa on jo edistynyt paremmin.

Aakkosia, alkeita, lempeyttä ja naurua

Kurssille saapuneet ukrainalaiset kaivavat laukuistaan muistiinpanovälineitä. Tunti alkaa aakkosten kertaamisella. Liubov Mantsinen on laatinut opetuksen tueksi jokapäiväisen elämän esimerkkejä, kuten Citymarket tai Waltti. Walttiin liittyen opettaja näyttää myös Waltti-kortin internetsivuja.

Puolentoista tunnin aikana kukaan ei tunnu väsyvän.

Suomalaiset ja etenkin paikalliset kuopiolaiset käytännöt ovat vahvasti mukana opetuksessa alusta alkaen. Pian siirrytään persoonapronomineihin minä, sinä, hän, me, te, he, sekä olla-verbiin. Näiden jälkeen harjoitellaan yhdessä suomalaisia ilmaisuja, ja kurssilaiset saavat kysyä toisiltaan kysymyksiä sekä vastata niihin suomeksi.

Välillä luokkahuoneessa kaikuu nauru, välillä jonkun kurssilaisen kulmakarvat rypistyvät keskittyneesti. Ukrainalaiset myös opettavat toisiaan ja auttavat, kun ääntäminen käy liian vaikeaksi tai kun jokin sanonta ei meinaa mennä oikein.

Ystävällisen ja motivoituneen ilmapiirin aistii. Puolentoista tunnin aikana kukaan ei tunnu väsyvän, eikä kenenkään kiinnostus lopu kesken.

Tarkoitus on jäädä Suomeen

Harkovasta kotoisin oleva Iryna Bazynova on ollut Suomessa kolme kuukautta.

”Olen pärjännyt ukrainan ja venäjän kielillä, mutta osaan hieman myös englantia ja nyt vähän suomeakin”, hän kertoo.

Iryna Bazynova on täynnä intoa ja iloa päästyään suomen kurssille.

Bazynova on vaikuttunut Suomessa luonnosta, puhtaasta vedestä sekä suomalaisten ystävällisyydestä ja halusta suojella luontoa.

”Yksi parhaita asioista täällä on, ettei kaikissa töissä ole virallista pukukoodia, vaan jokainen saa pukeutua haluamallaan tavalla. Pidän siitäkin, että täällä sekä ihmiset että bussit ovat useimmiten ajoissa paikalla.”

Tulevaisuuden suunnitelmista kysyttäessä Bazynova vakavoituu hetkeksi. Kotimaan tilanne selvästi saa liikuttumaan.

”Haluan jäädä Suomeen ja oppia kielen niin hyvin, että voisin opiskella esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan tutkinnon. “Haaveilen ammatista, jossa ei tarvitse osata suomea täydellisesti. Myös kokin työ kiinnostaa minua.”

“Suomen oppii, kun on vain ahkera”

Aviopari Viktor ja Katerina Romanova on kotoisin Melitopolista. Suomessa he ovat olleet puolisen vuotta. Kumpikin haluaa jäädä asumaan Suomeen ja oppia kielen, sillä heidän viisi lastaan sekä lapsenlapsensa ovat myös Suomessa.

Viktor Romanovin mielestä Suomessa on parasta puhtaus. He yhtyvät Iryna Bazynovan mielipiteeseen suomalaisten ja bussien täsmällisyydestä.

Viktor ja Katerina Romanov opiskelevat mielellään kieltä, koska haluavat jäädä Suomeen.

”Suomalaiset ovat avuliaita ja ystävällisiä. Täällä ei kiusata ketään, vaan kaikki auttavat ja neuvovat mielellään”, vaimo antaa kehuja suomalaisille.

Pariskunnan mielestä suomi ole lainkaan vaikea kieli.

”Sen oppii kyllä, kun jaksaa opiskella ahkerasti.”

Katerina Romanova haluaa lähettää kuopiolaisille mainosterveiset Ukrainasta.

”Kotimaamme on todella kaunis paikka. Kunhan sota on ohi, toivon, että kaikki kuopiolaiset voisivat matkustaa tutustumaan Ukrainaan.”

Suomen tunnit ukrainalaisille ovat Kompassilla osoitteessa kauppakatu 40-42 perjantaisin heinäkuun loppuun asti kello 13.30-15.00. Kurssille ilmoittautui heti 20 ukrainalaista. Paikat ovat siis täynnä, mutta mukaan voi tulla kuuntelemaan.