Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan on tärkeää, että vastaanottokeskusjärjestelmässä on joustavuutta ja kykyä reagoida nopeasti. Hän kehuu Setlementti Puijolan ylläpitämää Kuopion vastaanottokeskusta, joka perustettiin nopeasti viime huhtikuussa.

­- Puijola on pysynyt tähän hyvin vastaamaan, ja keskus saatiin nopeasti pystyyn ukrainalaistilanteessa. Ukrainan kohdalla on nähty, että kapasiteettia on pystytty nostamaan nopeastikin. Puijolalle siitä suuri kiitos, Mikkonen sanoo.

Erilaisten kriisien ja sotien odotetaan kuitenkin lisääntyvän, kun ilmastonmuutos aiheuttaa ekologisia muutoksia ja kuivuutta.

­Mahdollisesti kymmenet jopa sadat miljoonat ihmiset joutuvat tulevaisuudessa jättämään kotinsa. Moni jää lähiseudulle, mutta tänne pohjoiseen on myös tulijoita.
– Itä-Suomessa olisi hyvä olla pysyväkin vastaanottokeskus tulevaisuudessa.

Kuopion lisäksi myöskään Joensuun vastaanottokeskus Pohjois-Karjalassa ei ole pysyvä.

Mikkosen mukaan jo EU-tasolla pitäisi pystyä tekemään enemmän yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa.

– Nyt puuttuu riittäviä rekisteröintijärjestelmiä, että tiedettäisiin, mihin maahan ihminen tulee, ja miten hän liikkuu EU:n sisällä. Lisäksi siirtolaispaine tulee aina ulkorajoilta jostakin tietystä kohtaa ja täytyy huolehtia, että se ei ole juuri tämä ensimmäinen maa, johon se kaikki paine kohdistuu.

Ministerin mukaan Puijolan vastaanottokeskuksen vahvuus on sen monialaisuus. Puijolassa on vastaanottotoiminnan lisäksi mm. väkivaltatyötä, seksuaalikasvatusta ja vankien kuntouttamista.

– Monipuolisuus tukee vastaanottotyötä. Ihmisiä tulee hyvin erilaisista olosuhteista, ja siksi on hyvä, että toimintaa on monenlaista.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) vieraili Puijolan vastaanottokeskuksessa syyskuussa.

Setlementti Puijolan ylläpitämä Kuopion vastaanottokeskus aloitti toimintansa 1.4.2022. Puijolalla on tällä hetkellä noin 2 000 asiakasta, joista pääosa ukrainalaisia.

Kuopion Setlementti Puijola on yhdistys, jossa on noin 80 työntekijää. Puijolalla on toimintaa monilla eri elämän osa-alueilla. Työ ulottuu alakoululaisten iltapäiväkerhojen luotsaamisesta kansainvälisyystyöhön, seksuaalikasvatukseen, vastaanottokeskustoimintaan sekä työhön väkivaltarikollisten kanssa. Puijola muun muassa tukee vapautuvia vankeja ja heidän läheisiään, antaa asumisneuvontaa ja auttaa maahanmuuttajia löytämään työpaikkoja.

Setlementtiliike on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.