Tyttöjen talon johtajan Johanna Luomala sai vähän aikaa sitten kutsun Linnan juhlille. Pienen pohdinnan jälkeen hän päätti lähteä edustamaan tilaisuuteen Puijolan ja Tyttöjen talon arvoja ja puhumaan niiden puolesta.

Itsenäisyyspäivänä Johannan ollessa Linnan juhlissa Kuninkaankadulla kokoontui kisakatsomo kannustamaan Johannaa, ja ehkä hieman jännittämäänkin hänen puolestaan. Kisakatsomon osallistujille kutsu Linnan juhliin kertoi siitä, että Tyttöjen talolla tehtävä työ ei ole jäänyt huomioimatta valtakunnallisellakaan tasolla. Kutsu sai aikaa kiitollisuuden ja ylpeydentunteita niin katsomon työntekijöissä kuin talolla kävijöissä.

Kisakatsomolle itsenäisyys merkitsi turvallisuutta ja vapautta monessa suhteessa, kuten sananvapauden merkeissä. Silti Suomessakin olisi vielä näissä asioissa tehtävää esimerkiksi translaissa, joka toivottavasti tulevaisuudessa huomioisi myös alaikäiset ja ei-binääriset ihmiset. Parannettavaa olisi myös heikompiosaisten asiallisemmassa kohtelussa, kuten köyhien tai päihdekierteisiin ajautuneiden.

  • Myös ruohonjuuritasolla on olisi tehtävää; liian usein kuulee muun muassa juurikin päihteidenkäyttäjistä, jotka tarvitsisivat ennemmin apua, erilaisista vähemmistöistä ja niiden edustajista ja toisenlaisista kulttuureista tulevista käytettävän epäasiallista, jopa ihmisyyttä alentavaa kieltä tai osoittavaa käytöstä, kertoi eräs kisakatsomon edustaja.
  • Toivottavasti tulevaisuudessa Suomi on yhtä isänmaallinen ja itsenäinen kuin nytkin, mutta että täällä olisi tilaa kaikenlaisille ihmisille, niin suomalaisiksi identifioituville vähemmistöjen edustajille kuin rajojen ulkopuolelta tulevillekin.