Terveyspalvelut vastaanottokeskuksessa
-
- Miten otan yhteyttä
- Vastaanottokeskuksessa toimii sairaanhoitotiimi, joka huolehtii vastaanottokeskuksen asiakkaiden terveyspalveluista ja niiden järjestämisestä. Terveyspalveluiden puhelinnumero on 044 706 1268. Soittoaika sairaanhoitajille on avoinna ma-ti-to-pe klo 9–11. Käytämme soittojen yhteydessä puhelintulkkia. Varaudu puhelimessa kertomaan asiakasnumerosi, oireesi sekä mahdollinen sairaushistoria ja lääkitystietosi. Puhelimessa sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja antaa sinulle joko itsehoito-ohjeita tai järjestelee tarvittavan jatkohoidon esim. sairaanhoitajan, fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle. Hoitohenkilökunta on salassapitovelvollisia.
- Rekisteröityessäsi vastaanottokeskuksen asiakkaaksi sinun tulee täyttää ”Suostumus/kielto potilastietojen luovuttamiseen ja hankkimiseen” -lomake. Antaessasi luvan potilastietojen luovuttamiseen ja hankkimiseen sujuvoitat hoidon järjestämistä.
- Vastaanottokeskuksen terveyden- ja sairaanhoitajat huolehtivat maahantulovaiheen alkuterveystarkastuksista sekä niihin liittyvistä seulontatutkimuksista. Hoitajat pitävät potilasvastaanottoja ja ohjaavat tarvittaessa vastaanottokeskuksen ulkopuolisiin palveluihin. Pitkäaikaissairauksien seuranta, rokotukset, lääkehoito sekä terveyden edistäminen ja ohjaustyö ovat hoitotiimissä tehtävää työtä. Potilastietosi kirjataan valtakunnalliseen potilasrekisteriin.
- Osan terveydenhuoltopalveluista järjestävät ja tuottavat vastaanottokeskusten ulkopuoliset julkiset ja yksityiset palveluntuottajat. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi yleis- tai erikoislääkäripalvelut, suunterveydenhuolto, äitiys- ja lastenneuvolapalvelut sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto. Hyvinvointialue järjestää päivystys- sekä erikoissairaanhoidon palveluita. Ulkopuolisiin palveluihin asiakkaat pääsevät vastaanottokeskuksen hoitajan arvioimana maksusitoumuksella.
- Tulkit terveyspalveluissa
- Sinulla on oikeus tulkkiin kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tulkkauspalvelu on sinulle maksutonta. Vastaanottokeskuksessa käytetään pääsääntöisesti ulkopuolisia ammattitulkkeja puhelinyhteydellä. Tulkit ovat aina vaitiolovelvollisia.
- Kela-kortti
- Kela-korttia voit hakea Kelalta asuttuasi Suomessa vähintään 12 kuukautta tai kun tulosi ovat yli 800,02 e/kuukausi. Tee mahdollisimman pian hakemus Kela-kortista, se helpottaa asioimistasi terveyspalveluissa sekä voit saada sen avulla lääkekorvauksia apteekista.
- Terveyskäyntien maksut
- Ollessasi vastaanottokeskuksen asiakas, vastaanottokeskus maksaa terveydenhoitoon liittyvät käyntimaksut, jotka on varattu vastaanottokeskuksen kautta. Mikäli varaat itse ajan lääkärille, varaudu myös maksamaan käyntisi itse. Ottaessasi yhteyttä sairaanhoitajaan sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja antaa sinulle joko itsehoito-ohjeita, varaa ajan sairaanhoitajalle, fysioterapeutille tai lääkärille.
- Potilastietojen dokumentointi
- Hoitotietosi tallennetaan vastaanottokeskuksissa potilastietojärjestelmään. Voit halutessasi pyytää terveystietojasi sairaanhoitajalta esimerkiksi palatessasi kotimaahasi tai muuttaessasi toiseen maahan. Käännöspalvelut teksteistä ovat omakustanteisia.
- Lääkkeet ja reseptit
- Apteekista saat ostettua käsikauppalääkkeinä esimerkiksi kipuun, nuhaan ja allergioihin liittyviä lääkkeitä. Osan lääkkeistä voi saada apteekista vain lääkärin tekemällä reseptillä. Jos lääkäri määrää sinulle reseptin ja saat vastaanottorahaa, voit tuoda reseptin sairaanhoitajalle, jolloin saat maksusitoumuksen lääkkeisiin. Jos sinulla on reseptilääke ja et saa vastaanottorahaa, voit maksaa lääkkeen itse ja toimittaa halutessasi kuitin lääkeostoista etuudelle käsiteltäväksi. Etuustiimi tekee joko hylkäävän tai hyväksyvän päätöksen korvattavuudesta ja saat päätöksen kotiisi postitse.
- Pidä reseptit ja lääkkeiden potilasohjeet tallessa. Uusi reseptit hyvissä ajoin ja huolehdi, että sinulla on lääkettä vähintään 2 viikon tarpeeksi. Reseptin voit uusia joko soittamalla sairaanhoitajalle tai jättämällä uusittavan reseptin vastaanottokeskukselle sairaanhoitajien postilaatikkoon. Merkkaathan reseptin yhteyteen asiakasnumerosi. Voit saat apteekista reseptilääkkeitä kerrallaan maksimissaan 1-3 kuukauden ajaksi.
- Jos sinulla on kela-kortti, näytä se apteekissa hakiessasi reseptilääkkeitä. Osasta lääkkeistä saa kelakorvausta, jolloin lääkkeen hinta on alhaisempi.
- Kun menet lääkärin vastaanotolle
- Ota mukaan vastaanottokeskuksen asiakaskortti, oleskelulupakortti sekä mahdollinen kela-kortti.
- Saavu vastaanotolle ajoissa, jotta sinulla on aikaa ilmoittautua ja etsiä oikea paikka. Ilmoittaudu ennen vastaanottoaikaa hoitopaikkasi asiakaspalveluun tai henkilökunnalle ellei muuta ole sovittuna.
- Jos et löydä etsimääsi paikkaa tai sinua ei kutsuta vastaanotolle, pyydä apua henkilökunnalta, voit näyttää ajanvarausviestiä puhelimestasi.
- Pidä lääkelistaa mukanasi, lääkärin on tärkeää tietää ajankohtainen lääkityksesi.
- Varaudu myös kertomaan perussairautesi sekä mahdolliset allergiatiedot lääkärille.
- Erikoislääkäreiden vastaanotot
- Jos oireitasi tai sairauttasi ei voida hoitaa perusterveydenhuollossa/yleislääkärin vastaanotolla, tekee lääkäri arvionsa mukaan sinusta lähetteen erikoissairaanhoitoon/-lääkärille. Erikoislääkärille tai erikoissairaanhoitoon pääsyyn tarvitset aina lääkärin lähetteen.
- Alkuterveystarkastus
- Sinulle voidaan halutessasi varata aika alkuterveystarkastukseen, jossa tutkitaan lähtömaasi mukaisesti tarvittavat verikokeet ja keuhkokuva. Halukkuutesi tutkimuksiin voit kertoa ilmoittautuessasi vastaanottokeskuksen asiakkaaksi tai soittamalla sairaanhoitajalle. Lisäksi voit varata halutessasi ajan sairaanhoitajan vastaanotolle alkuterveystarkastukseen, jossa käydään läpi nykyistä terveydentilaasi, sairaushistoriaasi sekä arvioidaan terveydenhuollon palveluiden tarvetta.
- Päivystys
- Päivystys on auki joka päivä kello 16:00 – 08:00, KYS Puijon sairaalassa, C-ovi, 0-kerros (Puijonlaaksontie 2) lapsille sekä aikuisille. Jos mahdollista, soita ensin Päivystysavun maksuttomaan puhelinnumeroon 116117.
- Akuuteissa hammasvaivoissa soita ensisijaisesti vastaanottokeskuksen sairaanhoitajan numeroon 044 706 1268. Soittoaika sairaanhoitajille on avoinna ma-ti-to-pe klo 9–11. Hammashuollon päivystykseen voit varata ajan Kuopion alueella puhelinnumerosta 017186611 kello 7:45 – 16:00. Ilta- ja yöaikaan klo 16:00 – 07:45 hammaspäivystys toteutuu KYS päivystyksessä.
- Suomessa yleinen hätänumero on 112. Opettele sanomaan kotiosoitteesi selkeästi, jotta tarvittaessa apu osataan ohjata oikeaan paikkaan. Voit ladata puhelimeen 112 Suomi -sovelluksen, jonka kautta soittamalla hätäkeskus näkee suoraan sijainnin, josta puhelu tulee. Sovelluksessa on tärkeää antaa sovellukselle lupa käyttää sijaintitietoa.
- Ambulanssi
- Jos sinä tai läheisesi on henkeä uhkaavassa vaarassa, soita 112. Hätäkeskus arvioi tilanteen puhelimitse ja lähettää tarvittaessa ambulanssin paikalla. Opettele sanomaan puhelimessa selkeästi osoitteesi, jotta ambulanssi löytää paikalle. Jos ambulanssin henkilökunta arvioi, että sairaalaan kuljetuksesi ei vaadi sairaanhoidollista kuljetusta, sinun tulee järjestää kuljetus itse.
- Suun terveydenhuollon palvelut
- Vastaanottokeskus vastaa suun terveydenhuollon palveluiden organisoimisesta. Jos sinulla on akuutti hammaskipu/-vaiva, sinulle voidaan varata sairaanhoitajan arvion mukaan aika perusterveydenhuollon tai Terveystalon hammaspäivystykseen joko samalle tai lähipäiville. Mikäli sinulla on kiireetöntä hoitoa vaativa hammasvaiva, sairaanhoitaja ilmoittaa sinut hyvinvointialueen hammashoidon jonoon. Kiireettömän hammashoidon jonon osalta varaudu odottamaan aikaa useamman kuukauden ajan.
- Laboratorio
- Laboratoriossa käyntiä varten tarvitset lähetteen joko sairaanhoitajalta tai lääkäriltä. Sairaanhoitaja tai lääkäri arvioivat onko laboratoriokokeille tarvetta ja tekevät lähetteen tarpeellisiin ja hoitosuositusten mukaisiin kokeisiin. Erilaiset laboratoriokokeet vaativat erilaisia valmistautumisohjeita onnistuakseen ja annettuja ohjeita on tärkeää noudattaa oikein, jotta terveyentilaasi voidaan luotettavasti arvioida. Näyteastiat saat joko vastaanottokeskuksesta tai laboratorioyksiköstä, ajanvarauksen yhteydessä saat tiedon mistä voit hakea tarvittavat näyteastiat.
- Kuvantamistutkimukset
- Kuvantamistutkimuksiin, kuten röntgen, ultraääni, magneettitutkimukset, pääsee vain lääkärin lähetteellä. Lääkäri arvioi kuvantamistarpeen ja tekee tarvittaessa lähetteen tutkimukseen. Kuvantamistutkimukset toteutetaan kuvantamisesta riippuen joko Terveystalolla tai hyvinvointialueen kuvantamisyksiköissä.
- Rokotukset
- Suomessa rokotusohjelman mukaiset rokotteet ovat maksuttomia vastaanottokeskuksen asiakkaille. Kausittaiset influenssarokotukset ovat suositeltavia kaikille riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen. Jos tarvitset neuvoa rokotussuojaan liittyvissä asioissa, ota yhteyttä vastaanottokeskuksen sairaanhoitajaan.
- Turvapaikkaa hakevien rokotussuositukset Turvapaikkaa hakevien rokotukset – THL (suomi, englanti)
- Tilapäistä suojelua hakevien rokotussuositukset Ukrainasta saapuvien henkilöiden rokotukset – THL (suomi, englanti)
- Lasten rokotuksien osalta pidä tieto lapsille kotimaassa annetuista rokotuksista mukana neuvolakäynneillä. Lasten rokotusohjelma löytyy linkistä Rokotusohjelma lapsille ja aikuisille – THL (suomi, englanti)
- Näöntarkastus
- Näkö on tärkeä aisti arjen toiminnoissa selviytymiseksi. Jos lähinäkösi on heikentynyt eli sinulla on vaikeuksia esimerkiksi nähdä tekstiä tai kirjoittaa, voit kokeilla ja hankkia lukulasit omakustanteisesti päivittäistavarakaupoista muutamalla eurolla. Tunnistat lasit + merkinnästä (esim. +2.00). Jos sinulla on vaikeuksia nähdä kauas, näkösi on heikentynyt äkillisesti tai sinulla on todettu jonkinlainen silmäsairaus, ota yhteyttä vastaanottokeskuksesi sairaanhoitajaan, joka arvioi tarvitsetko ajan näöntutkimukseen tai silmälääkärille.
- Apuvälineet
- Jos tarvitset liikkumisesi tai arkesi tueksi apuvälineitä, esimerkiksi kävelykeppi, kyynärsauvat, rollaattori, suihkutuoli, ota yhteyttä vastaanottokeskuksen sairaanhoitajaan niiden järjestämiseksi. Voit saada apuvälineen lainaan maassa olosi ajaksi.
- Hoitovälineet
- Jos sairautesi hoito ja seuranta vaatii hoitovälineitä, esimerkiksi verensokerimittaria tai virtsakatetreja, ota yhteyttä vastaanottokeskuksen sairaanhoitajaan. Sairaanhoitaja arvioi hoitovälineiden tarpeen ja tekee tarvittaessa lähetteen hoitovälinejakeluun.
- Fysioterapia
- Sairaanhoitaja tai lääkäri voivat arvioida terveydentilasi mukaan fysioterapian tarpeen ja tekevät tarvittaessa lähetteen. Fysioterapiassa tehdään sekä ennaltaehkäisevää että kuntouttavaa hoitoa liittyen liikkumiseen, toimintakykyyn ja terveyden edistämiseen kuten esimerkiksi kivun hoito ja vammasta kuntoutuminen. Oma aktiivisuus sekä kotona itsenäisesti tehtävät harjoitteet ovat ensisijaisen tärkeitä. Vastaanottokeskus ei kustanna pelkkää lihasten käsittelyä eli hierontaa, vaan tämä tapahtuu omakustanteisesti.
- Pitkäaikaissairaudet
- Pitkäaikaissairauksia, kuten diabetesta, verenpainetautia, sepelvaltimotautia, astmaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, on tärkeää seurata myös muuttuvissa elämäntilanteissa. Hyvä olo ja toimintakyky ovat tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pitkäaikaissairaudet voivat joskus aiheuttaa hoitoväsymystä. Jos sinulla on säännöllistä lääkitystä tai toistuvaa seurantaa vaativa sairaus, ota yhteyttä vastaanottokeskuksen sairaanhoitajaan sairauden hoidon ja seurannan järjestämiseksi.
- Raskaus, äitiysneuvola, synnytys, äitiyspakkaus
- Kun huomaat olevasi raskaana
- Jos haluat jatkaa raskautta, ota yhteyttä vastaanottokeskuksesi sairaanhoitajaan tai suoraan alueesi neuvolaan raskauden aikaisia neuvolaseurantakäyntejäsi varten. Neuvolassa terveydenhoitaja ja lääkäri seuraavat sinun ja vauvasi terveyttä, sekä neuvovat raskauteen, tulevaan synnytykseen ja lapsen hoitoon liittyvissä asioissa. Vauvan molemmat vanhemmat voivat osallistua neuvolakäynneille.
- Jos haluat keskeyttää raskauden, ole mahdollisimman pian yhteydessä vastaanottokeskuksen sairaanhoitajaan jatkohoidon järjestämiseksi. Raskauden keskeytystä varten tarvitset ajan lääkärin vastaanotolle.
- Synnytys
- Saat neuvolasta lisätietoa synnytykseen liittyvissä asioissa ja siihen valmistautumisessa. Synnytykset hoidetaan pääsääntöisesti sairaaloissa. Vastaanottokeskus maksaa synnytykseen liittyvät kulut ollessasi vastaanottokeskuksen asiakas.
- Äitiyspakkaus
- Synnytyksen lähestyessä sinulla on mahdollisuus saada äitiyspakkaus, joka sisältää vauvan hoitoon ensikuukausien aikana tarvittavia vaatteita ja tavaroita. Äitiyspakkauksen saat vastaanottokeskukselta, ilmoita raskaudestasi vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijälle.
- Lastenneuvolat
- Hyvinvointialue järjestää alle kouluikäisten (alle 7-vuotiaat) lasten neuvolapalvelut. Jos tarvitset lasten neuvolapalveluita, soita vastaanottokeskuksen sairaanhoitajalle.
- Lastenneuvolan tarkoituksena on seurata ja tukea alle kouluikäisten lasten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehittymistä. Neuvolakäynnit koostuvat säännöllisistä terveydenhoitajan ja lääkärin tekemistä tarkastuksista.
- Erityisryhmät (vammaiset, iäkkäät)
- Jos sinulla tai läheiselläsi on jonkinlainen vamma, joka heikentää toimintakykyä, on tärkeää olla yhteydessä vastaanottokeskuksesi sairaanhoitajaan tarvittavan hoidon ja tuen järjestämiseksi. Sosiaalityöntekijät sekä sairaanhoito tekevät yhteistyötä hoitosi järjestämiseksi.
- Jos olet itse tai läheisesi on iäkäs, ole yhteydessä vastaanottokeskuksen sairaanhoitajaan vointisi ja mahdollisen hoidon tarpeen arvioimiseksi. Ikä tuo mukanaan erilaisia toimintakykyyn, muistiin, sairauksiin ja lääkehoitoon liittyviä muutoksia, jotka ovat tärkeää ottaa huomioon.
- Seksuaaliterveys
- Ehkäisy
- Vastaanottokeskus maksaa raskauden ehkäisyyn tarvittavat lääkkeet (e-pilleri, kierukka, ehkäisyrengas, ehkäisykapseli). Vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.
- Sukupuolitaudit
- Sukupuolitaudit eli seksitaudit tarttuvat pääasiassa seksin välityksellä suojaamattomassa seksissä limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Ne voivat olla joko bakteerin, viruksen tai alkueläinten aiheuttamia ja tartunta voi tapahtua peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Yleisimpiä sukupuolitauteja ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri ja HIV-infektio. Ainut ehkäisyväline sukupuolitauteihin ovat kondomi ja suuseksisuoja. Liukuvoide vähentää kondomin rikkoutumisen vaaraa. Sukupuolitauti ei voi tarttua uimahallin vedestä, saunan lauteelta tai wc-istuimesta. Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia ja tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä ja jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä. Jos epäilet sukupuolitautia, ota yhteys vastaanottokeskuksen sairaanhoitajaan tarvittavien tutkimusten ja hoidon järjestämiseksi.
- Vaihdevuodet
- Menopaussi tarkoittaa viimeisiä spontaanisti tulevia kuukautisia, suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä. Vaihdevuosioireet liittyvät estrogeenituotannon vähenemiseen ja sen tyypillisimmät oireet ovat kuumat aallot ja unihäiriöt.
- Papa-koe
- gynekologisen irtosolukokeen eli papakokeen avulla tutkitaan kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita. Papakoetta ei kannata ottaa vuosittain, jos sille ei ole aihetta tai aiemmissa näytteissä ei ole ollut poikkeavaa. Suomessa papanäytteitä seulotaan 30-65-vuotiailta 5 vuoden välein. Jos papakokeessa on todettu lieviä muutoksia tai HPV-testin tulos on ollut positiivinen, testi uusitaan yleensä 1-2 vuoden kuluttua.
- Mammografia
- Mammografia tarkoittaa rintojen alueen röntgentutkimusta, jolla voidaan tutkia muun muassa rinnassa tuntuvaa kyhmyä tai muita rinnan oireita sekä seuloa rintasyöpää. Suomessa rintasyöpää seulotaan 50-69-vuotiailta naisilta noin 2 vuoden välein.
- Seksuaalirikos
- Jos olet joutunut seksuaalirikoksen uhriksi, voit hakeutua hoitoon itse, läheisen tai viranomaisen ohjaamana 1 kuukauden sisällä rikostapahtumasta Seri-akuuttikeskukseen. Kuopion Seri-akuuttikeskuksessa hoidetaan yli 16-vuotiaita kaiken sukupuolisia. Alle 16-vuotiaat hoidetaan lastentautien päivystyksessä. Hoito on maksutonta. Jos mahdollista, soita ennakkoon numeroon 044 7176208. Seri-akuuttikeskus sijaitsee KYS Puijon sairaala, Kaarisairaala, 2. kerros (Puijonlaaksontie 2, 70210 Kuopio).
- Työterveyshuolto
- Ehkäisy
- Kun huomaat olevasi raskaana
- Miten otan yhteyttä
-
-
-
-
-
-
- Jos teet töitä, selvitä työnantajaltasi millainen yrityksen työterveyshuolto on ja mitä palveluita se kattaa. Työterveyshuollon tarkoituksena on edistää terveellistä ja turvallista työympäristöä sekä tukea työkykyä. Työterveyshuollon kustannuksista vastaa työnantaja.
-
-
-
-
-