Milla Bouquerel
Varis Rikkosiipi lehahtaa metsämaisemaan. Nukettaja Arto Heitto liikuttaa Rikkosiipeä ja puhuu vuorosanat raakkuvalla äänellä. Ilkeyksiin taipuvainen varis on napannut sisiliskon hännän. Apua haetaan metsän rohtomestarilta, hyväntahtoiselta Onnimannilta.
Kettulan alakoulun liikuntasalissa iltapäiväkerholaiset seuraavat näyttämön tapahtumia. Esityksen jälkeen lapset pääsevät tutkimaan nukkeja ja lavasteita.
- Näytelmän lavasteet on todella hienoja ja yksityiskohtaisia, Linnea Kastikainen pohtii ohjaillessaan sisiliskoa keppien avulla.
Kuopiolainen Nukketeatteri Satuaarre on tuonut lavalle esityksen Oli ennen Onnimanni. Nukketeatteriryhmä valmistaa näytelmät alusta loppuun itse. Matti Heitto kertoo, että ukonilmalla joku teatteriporukasta lähtee ulos nauhoittamaan ääniä.
- Jos saisi aikaan vielä paremmat äänitehosteet, Heitto nauraa.
- Harrastuksessa oppii käytännön taitoja. Työkalut pysyy kädessä, Arto Heitto sanoo ja lisää, että tärkeää on myös ystävyys, yhteistyö ja auttaminen.
Satuaarre sai alkunsa yli 30 vuotta sitten partiotoiminnasta. Tanja Pekkanen on alkuperäisjäsen. Opettajana toimiva Pekkanen kertoo, että monet nukketeatterin jäsenet ovat aloittaneet nuorella iällä ja päätyneet kasvatusalalle. Esitykset pohjautuvat klassisiin kertomuksiin.
- Tarinan sisältö ratkaisee, opetus ja sanoma edellä. Näytelmät työstetään nukketeatteriin sopivaksi, Leea Pesola kertoo.
- Toivomme, että lapset voisivat näytelmien hahmojen kautta käydä läpi erilaisia tilanteita ja tunteita.
Kaverukset Nina Rönkkö ja Veera Riihimäki pitivät näytelmän pöllöstä.
- Minun suosikki oli Onnimanni. Tosi hyvä tarina. Ihan paras, Mimosa Mononen pohtii.
Setlementti Puijola järjestää iltapäivätoimintaa viidellä alakoululla Kuopiossa. Kati Kainulainen, iltapäivätoiminnan koordinaattori, kertoo, että toiminnan suunnittelussa pyritään huomioimaan lasten ja perheiden toiveita. Nukketeatteri on kysytty vieras.
- On hienoa, että voimme tuoda lapsen maailmaan kokemuksia kulttuurista ja taiteesta. Toiminnoissamme lapset pääsevät kokemaan ja myös itse kokeilemaan erilaisia luovia toimintoja, jotka tukevat hyvinvointia ja osallisuutta.
Iltapäivätoiminnan vastuuohjaaja Tiina Arppe kertoo, että iltapäivän aikana lapsen omalle luovuudelle annetaan tilaa. Kerho on lapsen vapaa-aikaa. Arppe kertoo, että on hienoa seurata miten ekaluokkalaiset vähitellen vuoden aikana saavat valmiuksia olla koulupäivän jälkeen kotona.
- Lapsiin kiintyy. Keväällä on aina haikeus, kun joutuu hyvästelemään ekaluokan päättävät lapset.
Onnimanni-nukke on kiertänyt lavoja kymmenen vuoden ajan. Ystävykset Mimosa Mononen (vas.), Emilia Mutanen, Nina Rönkkö ja Veera Riihimäki nauttivat esityksestä. Satuaarre tekee itse lavasteet käsityönä. Nukettaja Tanja Pekkanen on nukketeatteri Satuaarteen perustajajäsen. Ystävykset Mimosa Mononen (vas.), Emilia Mutanen, Nina Rönkkö ja Veera Riihimäki nauttivat esityksestä. Onnimanni-nukke on kiertänyt lavoja kymmenen vuoden ajan. Nukettajat Matti Heitto (vas.), Tanja Pekkanen ja Johanna Ruoho kuljettavat Onnimannin tarinaa näyttämöllä. Nukettaja Arto Heitto ja varis Rikkosiipi.