Ihmisille on oikeus saada katto pään päälle – mutta aina ei ole paikkaa, mihin mennä

17.10 vietettävä Asunnottomien yö haluaa tänä vuonna herättää yhteiskunnallista keskustelua siitä, kenelle kaupunki kuuluu. Ovatko apu ja tuki kaikkien saatavilla, ja onko julkinen tila kaikille yhdenvertainen?

  • Olisi tärkeää, että tilanteesta riippumatta ihmisellä olisi mahdollista saada katto pään päälle, jos ihminen vain itse haluaa. Vain hyvin pieni osa on asunnottomia omasta tahdosta, sanoo Setlementti Puijolan tuottaman Kuopion Asumisneuvonnan Elisa Hämäläinen.
  • Kuopiossakaan monella asunnottomalla ei ole aina paikkaa mihin mennä. Se näkyy esimerkiksi siinä, että nyt syksyn sadekeleillä asunnottomat hakeutuvat julkisiin tiloihin lämmittelemän. Asiaan tuo onneksi helpotusta Kuopioon juuri avattu, Sirkkulanpuiston ylläpitämä päiväkeskus, sanoo Mahkun ohjaaja Tanja Hynynen.

Setlementti Puijolan tukikeskus Mahku tukee rikostaustaisia ja heidän läheisiään. Asunnottomuus ei kuitenkaan tarkoita, että ihmisellä olisi rikostaustaa. Usein taustalla voi kuitenkin olla päihde- ja mielenterveysongelmia.

Sirkkulanpuisto tarjoaa tukiasumista. Linnanpellolla sijaitsevassa Sateenkaaritalossa on kahdeksan tukiasuntoa ihmisille, jotka tarvitsevat kodin lisäksi tukea päivittäisten asioiden hoitamisessa ja elämänhallinnassa. Kuopion Kellolahdessa sijaitseva Likolahden asuinyhteisö on keski-ikäisille ja ikääntyville alkoholiongelmaisille miehille. Asuntoja on yhteensä 10.

Vaikka usein ajatellaan, että asunnottomuus aiheuttaa turvattomuutta niin asunnottomille kuin ympäristölle, asia ei ole niin yksiselitteinen. Pitkään asunnottomana olleella voi olla vaikeuksia sopeutua itsenäiseen asumiseen.

  • Kun asunto sitten joskus pitkänkin prosessin jälkeen löytyy, se ei välttämättä tunnu kodilta. Ihminen voi kokea yksinäisyyttä ja turvattomuutta, eikä tekemistä oikein löydy. Joskus on helpompi palata vanhaan tuttuun elämään, sanoo Mahkun koordinaattori Tanja Turunen.

Asunnottomien kertomuksissa katuelämästä tulee myös usein esille heidän kokemuksensa syrjinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.

Eri selvitysten mukaan nuoret, maahan muuttaneet, päihde- ja mielenterveysongelmilla oireilevat sekä vapautuvat vangit ovat yliedustettuja asunnottomien joukossa. Yhä enenevissä määrin myös matalapalkka-aloilla työskentelevät, pätkä- ja osa-aikatyötä tekevät ovat joutuneet asunnottomiksi tai asunnottomuusuhan alle korkeiden elinkustannusten vuoksi.

Asumisneuvonta on todettu tehokkaaksi tavaksi ennaltaehkäistä asunnottomuutta, ja se tuo säästöjä niin kunnille, vuokrataloyhtiöille kuin valtiolle.

Mahku ja Kuopion Asumisneuvonta järjestävät Asunnottomien yön tiimoilta tapahtuman Tukikeskus Mahkussa klo 17.00-. Tapahtumassa on bingoa, karaokea ja legendaarinen trubaduuri Jone.

 

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com