K-kauppias Keijo Ollikainen otti töihin ukrainalaisen – “Työnantajille haluan viestittää, että älkää pelätkö työllistää muualta tulleita”

 

Ukrainalainen Adriana tuli töihin Keijo Ollikaisen K-Market Pirttiin marraskuun kolmas päivä. Aikaisempaa kokemusta ruokakaupasta hänellä ei ollut, mutta hän oli työskennellyt kotikaupungissaan Harkovassa kirjakaupassa ja sosiaalisen median suunnittelijana.

  • Täällä on ollut tosi mukavaa ja ihmiset ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Minulla oli hieman ennakkoluuloja, että suomalaiset ovat kaikki hiljaisia, mutta se ajatus muuttui äkkiä. Kassalla asiakkaat haluavat jutella kanssani. Aluksikin asiat selvisivät intuitiolla, vaikka yhteistä kieltä ei aina ollut, Adriana sanoo.
  • Kesällä minulle tuli ajatus, että voisin työllistää ukrainalaisen. Adriana oli nopein ja ehti ensin, sanoo kauppias Keijo Ollikainen.

Ollikaisen mukaan Adrianan tulo kauppaan on mennyt jopa odotuksia paremmin.

  • Kieliasia hieman jännitti etukäteen, mutta se on mennyt paremmin kuin luulin. Adriana puhuu englantia ja on oppinut Suomea nopeasti. Hän saa paljon positiivista palautetta palveluasenteesta ja siitä, että yrittää parhaansa.

Suomen kieltä Adrianna opiskelee tällä hetkellä kerran viikossa ryhmässä.

  • Nyt jos rekrytoisin uutta ulkomaalaistaustaista, kynnystä palkkaamiseen ei olisi, koska kaikki on mennyt hyvin. Kollegoille ja työnantajille haluan viestittää, että älkää pelätkö työllistää muualta tulleita.

Ukrainassa Adrianna kävi muutama kuukausi sitten, mutta hän ei halunnut käydä kotikaupungissaan Harkovassa, josta hän joutui alun perin pakenemaan. Vaikka tulevaisuutta on vaikea suunnitella johtuen kotimaan vaikeasta tilanteesta, Adriana haaveilee yliopisto-opinnoista Suomessa.

Työyhteisössä Adrianna on ollut hyvässä tilanteessa, koska työkaverit ovat halunneet häntä alusta asti auttaa ja suhtautuneet häneen mukavasti.

  • Adriannan tulon myötä on päässyt ylläpitämään omaa englannin taitoa. Hän on ollut innokas oppimaan työstä ja asiakkaat ovat häntä kehuneet, sanoo Adriannan työkaveri Neea Laakso.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com