Leikki, luovuus ja turvallisuus – toiminnan kulmakivet
Puijolan kuudessa lasten iltapäiväkerhossa.

Ajankohtaista

Lotta Kopra laittaa mullan huolella istutuskuppiin, ja Emma Juuti kirjoittaa ylös, mitä siemeniä multaan asetellaan.

Puijolan kerhojen
ja Kompassin
kasvimaakerho
on nyt totta

Puijolan luotsaamassa Snellmanin alakoulun iltapäiväkerhossa tuoksuu tuore multa. Kerhon ikkunalaudalla on purkki poikineen, ja purkeissa kasvaa muun muassa korianteria, lehtisalaattia, rakuunaa, basilikaa ja sitruunamelissaa.

Setlementti Puijolan iltapäiväkerhojen sekä Puijolan Kompassin yhteinen kasvimaakerho on nyt totta. Kerholaiset voivat seurata yrttien kasvua läheltä. Kun siemen itää ja taimi alkaa kasvaa, lapset vievät taimet Puijolan Kompassiin. Siellä lapset jatkavat kasvimaan hoitamista yhdessä Kompassin iäkkäiden vapaaehtoisten sekä maahanmuuttajataustaisten ohjaajien kanssa.

Kasvimaakerhon mahdollistavat setlementtien ”Palanen elämää” -verkkokaupassa tehdyt lahjoitukset. Loimme kauppaan lasten, senioreiden ja maahanmuuttajien yhteisen Kasvimaakerhotuotteen, jota on hienosti ostettu jo kahdeksan kappaletta.

Kerho pistettiin alkuun kierrätysteemalla. Lapset askartelivat istutusastioita sipsipurnukoista ja maitotölkeistä.  Sen jälkeen lapset täyttivät astiat mullalla ja valitsemillaan siemenillä.

Nyt odotellaan, että siemen itää ja taimi alkaa kasvaa. Purkit ovat kerhon ikkunalaudalla parisen viikkoa, jonka jälkeen lapset vievät taimet Kompassiin. Siellä lapset jatkavat kasvimaan hoitamista yhdessä Kompassin iäkkäiden vapaaehtoisten sekä maahanmuuttajataustaisten ohjaajien kanssa.

Lapset käyvät Kompassissa joka viikko toukokuun loppupuolelle asti. He pääsevät seuraamaan kasvun ihmettä sekä tekemään kasvimaakerhoon liittyviä tehtäviä ja leikkejä.

Kasvimaakerho huipentuu toukokuussa, kun lapset, maahanmuuttajat ja vapaaehtoiset valmistavat herkullista syötävää oman kasvimaan sadosta. Herkuttelun ohessa toteutuu kohtaamisia yli sukupolvien ja eri kulttuurien.

Yhden kerhon perustamiskustannus on siementen, multien, työkalujen ja istutuslaatikon tarpeineen 50 euroa. Kasvimaakerho-tuotetta on ostettu verkkokaupastamme kahdeksan kappaletta.

Puijolan väki kiittää jokaista lahjoittajaa.

Kati Kainulainen on iloinen ja ylpeäkin: iso urakka on takana, ja lasten Liikenneopas Metka Matka pian Puijolan kerholaisten käytössä.

Metka Matka
on valmis
painoon!

Ei ihme, että Puijolan iltapäiväkerhojen koordinaattori Kati Kainulainen hehkuu viereisessä kuvassa iloa.

Muistatte varmaan ideamme ainutlaatuisesta lasten liikenneoppaasta, jonka tekemiseen saimme Liikenne- ja viestintävirasto Trafcomin päätöksellä 1 500 euroa valtionavustusta.

”Takana on iso urakka. Tein yli kahden kuukauden ajan intensiivisesti piirroksia ja tekstejä. Oppaaseen tuli 86 sivua. Piirroksia ja muuta kuvitusta on toista sataa.”

”Olo on nyt helpottunut, ylpeä, jännittynyt, innostunut ja hyvin odottava”, Kainulainen huokaa.

Teos otetaan Kuopion kuudella alakoululla pyörivien Puijolan iltapäiväkerhoissa käyttöön heti, kun opas tulee painosta.

”Oppailla in iso merkitys kerholaisillemme. Lapset oppivat tehtävien avulla liikennekäyttäytymistä. Koko hankkeen tavoite onkin, että lapsilla olisi entistä turvallisempi palaluumatka kerhoistamme kotiin. Osa lapsista kun kulkee matkan yksin.”

Metka Matka -liikenneoppaan sivuilla seikkailevat kettu Gunnar ja pöllö Helvi. Lapset pääsevät Gunnarin ja Helvin seurassa ratkomaan kirjallisia tehtäviä. Mutta kädentaitojakin harjoitellaan.

”Kirja sisältää myös askartelutehtäviä. Lapset tekevät itse muun muassa heijastimia ja omia liikennemerkkejä.”

Lapset ratkovat Metka Matkan tehtäviä yhdessä kerho-ohjaajiensa kanssa.

”Yhdessä tehden syntyy luovuutta, ryhmätaitoja ja luottamusta – asioita, jotka ovat Puijolan kerhojen toiminnassa tärkeintä ydintä”, Kainulainen painottaa.

Viimeisimmät jutut